05 Травня 2017 Новини

Декілька слів про договори страхування банківських карт

Кілька тижнів тому до нас звернувся один клієнт, якому відмовили у виплаті страхового відшкодування у зв’язку з несанкціонованим списанням коштів з його карти. Ми ніколи раніше не стикалися з подібними договорами і зацікавилися питанням. Але допомогти ми так і не змогли. Очевидно, що в поточних умовах договір був настільки жорсткий і містить практично нездійсненні умови.

Дуже цікаве виняток виявився фішинг – типова схема шахрайство з пластиковими картами. Цей вид шахрайства передбачає отримання ідентифікаційних даних власника картки шляхом обману. Наприклад, масові розсилки листів з дуже вигідні пропозиції, але необхідність проведення миттєвої он-лайн оплати, використання спеціально створені сторінки з платіжною формами, на які здійснюються автоматичний перехід з відомим і досить безпечними сайтами.

Юристи компанії «Фінанс-сервіс» провели невелике опитування знайомих фахівців і з’ясували, що ця схема шахрайства достатня поширена. При цьому, в інших країнах, навіть СНД, не кажучи про Європу, – подібні ризики входить в звичайному «класичному» страховому покритті, що пропонується тримач банківських карт.

Що ж відбувається у нас. Власник картки повинен звернутися в органи поліції із заявою, надати документи, що підтверджують внесення його заяву до реєстру досудових розслідувань (аналог порушення кримінальної справу за старим КПК), повідомити письмово банк. І, найголовніше, принести лист з підтвердженням факту фішингу або несанкціонованого списання від сайту, зі сторінки якого був проведений перехід на спеціально створену сторінку або проведено списання грошових коштів.

Перехід на фішинговою сторінку у нашого клієнт відбувся з досить відомим в Україні сайту. При цьому ніхто не хоче підтверджувати цей факт, оскільки після виплати можна з великою часткою ймовірності отримати регрес від страхової компанії. Хоча практики пред’явлення регресів по таких справах поки немає в силу відсутності виплат, ніхто не хоче мати проблем. У нашому випадку адміністрації сайту виявився відповідальна і навіть дав клієнту листи, про те, що несанкціоноване списання через їх сайт не був, але можливо це був фішинг.

Для страхової компанії цього стало досить, щоб не проводити розслідування страхового випадку та відмовити у виплаті. Довести ж зворотне в Україні не представляється можливим. Всі розуміють, що єдиний спосіб отримати доказ – це проведення досудового розслідування і отримання доказів у раках кримінального провадження. Однак, мало ймовірно, що подібна справа дійде до суду, а до цього потрібних матеріалів буде отримати неможливо, оскільки це таємниця слідства. Та й хто буде проводити масштабні слідчі дії через списання на невелику суму.

Можливо ми і помиляємося, в силу некомпетентності в технічній частині питання. Але поки що складається враження, що подібні договори страхування (принаймні той, з яким ми зіткнулися) не відповідає вимогам до покриття по аналогічним страхових продуктів в інших країнах – особливо в частині покриття таких видів шахрайства як фішинг і скімінг. А тому ми б радили усім держателем пластикових карт, що мають подібні договори, уважніше з вивчати при укладанні, щоб потім не отримати абсолютно безглуздий відмову у виплаті страхового відшкодування, який не можна оскаржити.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити