04 Липня 2017 Новини

Моторне (транспортне) страхове бюро України не допоможе отримати копії документів на підставі яких проводилася оцінка матеріальних збитків для захисту прав у страховому спорі

Декілька тижнів тому, ми зіткнулися з абсолютно дивною, на наш погляд, позицією Моторного (транспортного) страхового бюро України. Ситуація, з якою ми змушені були звернутися зі скаргами в Моторне (транспортне) страхове бюро України і Національну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України абсолютно штатна. Наш клієнт зіткнувся з проблемою штучного заниження розміру страхового відшкодування. Проблема, як і у більшості автовласників, полягала в тому, що страхова компанія, крім усього іншого, відмовлялася знайомити потерпілого з розміром матеріального збитку, розрахованого залученими з їх боку оцінювачем, самим звітом оцінювача, а також сумою страхового відшкодування.

Пункт 35.3 статті 35 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» зобов’язує особу, якій подається заява про страхове відшкодування надавати консультаційну допомогу заявнику під час складення заяви, а також на вимогу заявника знайомити його з відповідними нормативно-правовими актами , порядком розрахунку страхового відшкодування і документами, на підставі яких був оцінений розмір збитку.
З огляду на, що у нас була заява з проханням ознайомити нас зі звітом оцінювача (а це якраз і є той документ, який фіксує результати оцінки заподіяної матеріальної шкоди), ми відобразили цей факт в скаргах. Але отримали відповідь від Моторного (транспортного) страхового бюро України, де вказувалося, що «Закон не передбачає обов’язку страховика видати заявнику копії відповідних документів, на підставі яких був оцінений розмір заподіяної шкоди».

Для нас така позиція залишається незрозумілою. Виникає логічне запитання – як можна ознайомитися і вивчити звіт оцінювача, не маючи його копію. Страхова компанія ігнорує подане звернення, до справи доступу немає, копії отримати не можна. Фіксувати на смартфон відмова співробітників страхової компанії ознайомити нас зі справою без їх згоди не можна – так як це суперечить чинному законодавству. Відповідно докази відмови в ознайомленні з матеріалами справи надати практично неможливо. Тоді як перевірити правомірність розрахунку страхового відшкодування, виробленого страховою компанією і правильно, а не навмання, розрахувати позовні вимоги, якщо автомобіль вже відремонтовано і альтернативну оцінку провести не можна? Безумовно для юристів, які спеціалізуються на подібних справах, ця проблема вирішувана. Але знову ж таки це спричинить втрату часу і грошей постраждалої сторони. А як бути водієві, який не знає законодавства, не має спеціальних знань в області оцінки?

Вважаємо, що видача копії звіту про розмір матеріального збитку – це і є пряме виконання п. 35.3 статті 35 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» і не бачимо жодної підстави, чому у видачі даного документа повинно бути відмовлено

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити