19 Серпня 2019 Новини

Оподаткування виплати по договору довгострокового страхування життя

Останнім часом значно збільшилася кількість запитів, пов’язаних з оподаткуванням страхової виплати за договором довгострокового страхування життя. Дуже багато клієнтів не розуміють відрахувань, які робить страхова компанія при проведенні виплати або поверненні викупної суми як податковий агент. При цьому такі відрахування можуть бути дуже значними, тому ігнорувати їх не можна однозначно ще на етапі укладання договору довгострокового страхування життя.

У відповідності зі ст. 179.8.2 Податкового кодексу України, страхова компанія, як податковий агент, на сьогодні утримує податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18% + військовий збір в розмірі 1,5%. Тобто сумарні втрати від певної частини виплати на сьогоднішній день можуть становити до 19,5%.

Отже, 19,5% буде утримано з 60% одноразової страхової виплати за договором довгострокового страхування життя у разі досягнення застрахованою особою певного віку, обумовленого у такому страховому договорі, чи її дожиття до закінчення строку такого договору.

Якщо вигодонабувач є страхувальником за договором, оподаткуванню підлягає величина перевищення страхової суми над сумою внесених страхових платежів за правилами оподаткування доходів від розміщення коштів на депозитних рахунках.

Від регулярних та послідовних виплат (ануїтетів) за договором довгострокового страхування життя, крім винятків, передбачених Податковим кодексом України. Мова йде про смерть, інвалідність, тяжке захворювання вигодонабувача (застрахованої особи).

Ну і також утримання за даним правилом буде поширюватися й на виплату викупної суми у разі дострокового розірвання договору довгострокового страхування життя.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити