21 Червня 2019 Новини

Оскаржити суму страхового відшкодування стане значно складніше

Досить тривалий час Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг України співпрацювала з Фондом державного майна України з питань рецензування звітів про оцінку завданої матеріальної шкоди потерпілим в ДТП, на підставі яких страхові компанії здійснювали розрахунки страхового відшкодування і подальші виплати.

Очевидно, що співробітники Нацкомфінпослуг не наділені повноваженнями в області перевірки звіту оцінювача на відповідність вимогам чинного законодавства.  Тому при підозрі на заниження розміру відшкодування за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів потерпілі могли клопотати про направлення на рецензування звіту про оцінку до Фонду. При отриманні висновку рецензента про те, що оцінка була проведена з порушенням вимог законодавства, які вплинули на її результати, страхова компанія змушена була приводити її в порядок або домовлятися з клієнтом. Для постраждалих це також було зручно – не потрібно було витрачатися на судовий розгляд, юристів, наймати оцінювача, чекати судового рішення і т.д.

Однак, зараз ми зіткнулися з тим, що Фонд державного майна України з формальних причин почав відмовляти в рецензуванні звітів про оцінку, виконаних на замовлення страхової компанії.  Формальною підставою для відмови в рецензуванні є ст. 11 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Фонд не буде рецензувати звіти, де замовниками оцінки є страхові компанії, так як формально їм повинен бути власник пошкодженого майна, або його представник за дорученням.

Така практика фактично виключає можливість оскаржити суму страхового відшкодування в досудовому порядку.  Тому, найімовірніше, всі суперечки про розмір страхового відшкодування будуть вирішуватися в судовому порядку як це і було три – чотири роки тому.  Для постраждалих в ДТП це буде довше, складніше і дорожче.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити