16 Вересня 2019 Новини

Переведення рахунків на IBAN і виплата страхових відшкодувань

В Україні активно переводять всі банківські рахунки на стандарт IBAN, проте мало хто з клієнтів страхових компаній враховує це. Справа в тому, що переведення рахунків на новий стандарт завершиться 31 жовтня 2019 року. При цьому з 01 листопада в реквізиті розрахункового документа «Рахунок» клієнти банків повинні вказувати номер рахунку платника і одержувача тільки за стандартом IBAN.

Проблема з виплатою страхових відшкодувань полягає в наступному. Вже сьогодні клієнти страхових компаній і постраждалі передають в страхові компанії заяви про виплату страхового відшкодування. Частина таких заяв містять банківські реквізити, оформлені за поточним стандартом. Використання таких реквізитів не дозволить страховику оплатити відшкодування з 01 листопада 2019 року.

Проблема особливо актуальна для договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, де термін виплати становить 90 днів з моменту подачі заяви. Теоретично за заявами, які подаються у вересні, страховик має право провести виплату страхового відшкодування в грудні. Страхова компанія не зможе це зробити фізично, якщо реквізити були подані за поточним стандартом, що дозволить фактично без будь-яких юридичних наслідків затримувати виплати відшкодувань до моменту уточнення реквізитів з боку клієнта.

Тому має сенс вже зараз отримати свої реквізити за стандартом IBAN в банківській установі та подати уточнення в страхову компанію. При цьому не обов’язково писати нову заяву на виплату, щоб не втрачати терміни виплати, так як в такому випадку вони почнуть обчислюватися заново, а достатньо подати уточнюючий лист до старої заяви.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити