30 Вересня 2018 Новини

Посольство Республіки Польща висунуло вимоги до договорів страхування осіб, що отримують польські візи

На сайті Посольства Республіки Польща в Україні була опублікована інформація про укладення договорів страхування подорожуючих до Польщі при подачі документів для отримання віз. Даний лист викликав різку негативну реакцію серед українських страховиків і фактично призвів до переділу цілого сегмента українського ринку туристичного страхування. Найбільшою мірою це торкнулося страхування виїжджаючих на роботу і навчання в Польщу.

Подача інформації у листі, в принципі, абсолютно логічна, польським консульським установам рекомендується перевіряти умови договорів страхування, які подаються разом з комплектом для отримання віз. Це зроблено з метою виключити можливість продажу компенсаційних договорів замість сервісних. Тобто коли договір не передбачає організації та оплати медичної допомоги, репатріації та інших послуг на території Польщі, а дає можливість отримати витрачені гроші на території України після надання необхідних документів. Також в зазначеному листі вимагається необхідність забезпечити покриття всіх витрат застрахованої особи в межах мінімальної суми страхового покриття в 30000 Євро, які стосуються необхідності повернення в Україну з медичних причин, наданням медичної допомоги, невідкладної госпіталізації, покритті витрат у зв’язку зі смертю застрахованої особи на території Польщі. Це теж правильно, оскільки більшість компаній вводили в договору страхування субліміти і таким чином обмежували свою відповідальність. Наприклад, страховик передбачав покриття в 100 Євро на один страховий випадок, формально виконуючи вимоги щодо страхової суми в 30000 Євро та, якщо витрати перевищували цю суму, у виплаті відмовляли. При цьому, багато вносили в договори пункти, які дозволяли навіть відмовити й при виникненні питання навіть на суму до 100 Євро.

Все начебто і правильно, але якби не кілька АЛЕ. По-перше, даним листом так і не обумовлена ​​необхідність ведення обмежень у договорах страхування на субліміти, а таких договорів продається достатня кількість. По-друге, немає ніяких узгоджених форм договорів, а тільки загальні рекомендації. При цьому жодного слова про заборону певних винятків з договорів страхування немає. По-третє, начебто і не обмежується можливість оформляти договір в будь-якій страховій компанії, але у компаній, які не є рекомендованими консули нібито повинні перевіряти умови договорів страхування на відповідність вимогам листа. Чітких критеріїв лист не містить, а навіть технічне виконання перевірки умов договорів страхування, з огляду на кількість людей, які звертаються за візами уявити складно. І найголовніше, в даному листі рекомендується перелік страхових компаній, договори страхування яких відповідають вимогам польського законодавства. Мова йде про наступні СК – PZU Україна, Глобал Гарант, Провідна, Гардіан, Еталон, Княжа, Європейське туристичне страхування. Фактично незрозуміло про які договори страхування зазначених страховиків йде мова – ті, що подавалися для проходження акредитації, але тоді питання – де ці форми, а найголовніше, що заважає використовувати інші, щоб зменшити платіж. Більш того, деякі із зазначених компаній і раніше пропонували надвисокі комісійні для агентів, що ставить під сумнів питання використання коректних форм договорів страхування і виконання взятих на себе зобов’язань.

Але найголовніша проблема в тому, що договори страхування інших страховиків просто перестали приймати. При цьому, деякі страхові агенти, навіть розповідають про те, що візові центри при наявності договорів страхування інших компаній, які не представлені в списку, документи приймають, але пишуть на комплекті «не рекомендовано» і залишають питання на розсуд консула. Що може спричинити відмову, а деякі страховики стверджують, що такі відмови вже мали місце. Тобто виникає питання, наскільки виконавці дотримуються рекомендацій зазначеного листа. Виникають сумніви в тому, що вони розглядають умови договорів по суті, а не виключають страхову компанію тільки за назвою із зазначеного списку.

Багато страхових агентів масово відмовилися від продажів страхових продуктів страховиків, з якими працювали раніше на користь компаній з наведеного вище списку. Відповідно зазначені страхові компанії в даний момент мають можливість впливати на ринок – встановлювати ціни, розмір комісійної винагороди, варіювати умовами страхування. І вже зараз очевидно, що в деяких випадках дані прояви мають місце і зовсім не на користь клієнтів

Ми аналізували програми страхування, які пропонуються декількома страховиками зі списку рекомендованих компаній, аналізували їх показники, практику роботи на ринку і т.д. На наш погляд, даний список нічого не змінить, а навпаки посилить монопольне становище деяких страховиків, які були відібрані за незрозумілими критеріями.

А це означає, що незважаючи на посилення контрольних заходів з боку польських дипломатичних установ страхувальникам в Україні залишається сподіватися тільки на себе. Тому потрібно брати в руки договір страхування і аналізувати пропоновані умови незважаючи на те, що компанія «в списку», не покладатися на рекомендації, коли компанія пропонує абсурдно низьку ціну, бути акуратним в роботі з агентами і свідомо робити свій вибір, щоб потім не мати проблем.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити