16 Березня 2020 Новини

Про виконання зобов’язань за договорами страхування у зв’язку з коронавірусом

Дане питання варто розглядати в декількох аспектах. Перший – покриття лікування коронавіруса за договорами добровільного медичного страхування, а також договорами страхування виїжджаючих за кордон. Другий – можливість посилатися на коронавірус як на форс-мажорну обставину при виконанні зобов’язань за договорами страхування.

Що стосується покриття лікування коронавіруса, то ситуація наступна. За договорами добровільного медичного страхування страховик не має права відмовити в обслуговуванні, тим більше що до проведення діагностики відокремити цей діагноз від інших вірусних інфекцій неможливо. Тому при зверненні до контакт-центру страхової компанії, навіть при наявності ознак ГРВІ, страховик зобов’язаний організувати надання медичної допомоги застрахованій особі. У випадку, якщо лікар виявить ознаки коронавіруса у пацієнта, то в подальшому він повинен діяти у відповідності з нормативними документами МОЗ України.

В такому випадку діагностика, карантинні заходи і лікування буде проводитися на базі державних медичних установ, які визначені нормативними документами. При цьому страхова компанія не буде оплачувати вказаний комплекс заходів, т. к. надання медичної допомоги буде відбуватися за рахунок бюджетних коштів. Поміняти клініку або відмовитися від госпіталізації, посилаючись на договір страхування, буде неможливо. Частина підтримуючої терапії дійсно може бути платною. У таких випадках страхові компанії зобов’язані будуть покрити надання такої допомоги, якщо це передбачено програмою та умовами страхування.

Що стосується договорів страхування осіб, які виїжджають за кордон, то тут ситуація складніша. Вона ускладнюється тим, що абсолютна більшість договорів страхування передбачають можливість відмови у виплаті відшкодування при відвідуванні країн та територій, які не були рекомендовані МЗС України. Враховуючи варіативність формулювань по ряду договорів страхування, можуть виникнути спірні ситуації з тими людьми, які опинилися на таких територіях до того, як МЗС не рекомендував відвідування. В цілому ж при виявленні коронавіруса надання медичної допомоги повинно проводитися у відповідності з нормативними документами кожної з країн, при цьому така допомога повинна надаватися безоплатно.

Що стосується масового невиконання зобов’язань за договорами страхування з-за коронавіруса як форс-мажорної обставини, то поки що говорити про це передчасно. Хоча з урахуванням розвитку ситуації виключати такий сценарій не можна. На сьогодні Торгово-промислова палата України розглядає питання комплексно. Сторона договору повинна довести, що конкретні дії влади стали перешкодою для виконання взятих на себе зобов’язань. Тому ті обмежувальні заходи, які діють на сьогодні, не можуть бути підставою для невиконання взятих на себе зобов’язань, однак ситуація може змінитися при розширенні комплексу обмежувальних заходів.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити