09 Вересня 2017 Новини

Що потрібно знати про страхування житлової нерухомості від квартирантів

Літо добігло кінця і почався навчальний рік. Ці два фактори завжди визначають сезонне пожвавлення ринку оренди житлової нерухомості. Щороку в цей період ми фіксуємо найбільша кількість звернень, пов’язаних з бажанням захистити свою нерухомість від можливого збитку, який може бути заподіяна квартирантами.

Причини, які обумовлюють попит очевидні. Багато господарів вкладають значні кошти в ремонт і утримання своєї нерухомості і бояться того, що квартиранти будуть недбало використовувати житло, що призведе до погіршення його стану. Слід визнати, що такі ситуації також і не рідкість. Але проблема насправді полягає в іншому. Господарі квартир не можуть чітко сформулювати питання, що цікавлять їх ризики і просять застрахувати їх квартиру. Неприємно те, що багато страховиків, які не з’ясовуючи проблеми клієнта, відразу пропонують стандартні програми страхування нерухомості в залежності від запропонованого бюджету. Ми детально писали про програми страхування нерухомості в своєму недавньому пості – «Як правильно застрахувати свою нерухомість».

Зазвичай з клієнтом укладають договір страхування конструкції і обробки, рідше – рухомого майна, яке знаходиться в квартирі. Але всі мовчать про те, що практично ніякої виплати страхового відшкодування в разі заподіяння шкоди квартирантами з боку страхової компанії не буде. Справа в тому, що найчастіше в результаті недбалого поводження відбувається погіршення стану обробки та майна, що знаходиться в квартирі. Наприклад, подряпали паркет, розбили раковину, поламали меблі і т.д. Підвести це ні під один ризик в договорі страхування майна не представляється можливим. Наприклад, обов’язкова вимога для покриття збитків у зв’язку з протиправними діями третіх осіб – це наявність сигналізації або фізичної охорони. Очевидно, що ризик заточений під крадіжку, грабіж або розбій, але ніяк не під псування майна орендарями. Такі випадки є класичними винятками в договорах страхування.

При страхуванні житлової нерухомості та рухомого майна, яке передається в оренду, за фактом, покриваються ті ж ризики, що і без орендарів. При цьому абсолютна більшість страховиків намагаються взяти підвищений тариф за страхування майна, яке передається в оренду.

Тому, перед тим як намагатися укласти договір страхування, щоб захистити себе від квартирантів потрібно уважно вивчати пропоновані умови страхування. На сьогодні ми не стикалися ні з одним договором страхування, який би забезпечував хоча б відносний захист господаря квартири від дій квартирантів.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити