25 Липня 2017 Новини

Що робити якщо у винуватця ДТП фальшивий поліс ОСАГО

У такій ситуації може опинитися кожен з автомобілістів. З огляду на, що в Україні є практика реалізації підроблених договорів страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, то до такої ситуації потрібно бути готовим, щоб потім не ремонтувати машину за рахунок власних коштів або роками судитися з винуватцем ДТП.

Спочатку потрібно перевірити справжність договору страхування винуватця. Зробити це в принципі можна навіть на місці ДТП зі свого смартфона. Це дозволить в подальшому уникнути неправильних дій і, відповідно, втрат. Для цього потрібно зайти на сайт Моторного (транспортного) страхового бюро України та зайти в розділ «Перевірка дійсності». Перевірити дійсність поліса можна за двома параметрами – номер поліса або номер автомобіля. З огляду на технічні помилки при введенні договорів краще провести перевірку і за номером поліса, і за номером автомобіля.

Якщо інформації в базі даних про даному автомобілі немає, а під даним номером поліса видається інформація про інше застрахованому автомобілі, то є всі підстави припускати, що у винуватця ДТП фальшивий поліс.

Для того, щоб остаточно в цьому переконатися все ж потрібно буде відвідати його страхову компанію і відразу, щоб не витрачати час, попросити лист про підтвердження дійсності договору страхування. Дуже часто виникає проблема, коли потерпілий водій не проводить перевірку дійсності поліса, звертається в страхову компанію винуватця, ремонтує свій автомобіль, а потім чекає виплати страхового відшкодування. Якщо це з’ясується після ремонту, то тоді буде проблематично провести свою оцінку збитку, щоб в подальшому вирішувати питання про компенсацію. Тому має сенс остаточно розібратися з дійсність договору страхування все ж до початку відновлювального ремонту.

Якщо Ви отримали лист від страхової компанії, що договір страхування все ж недійсний, то не поспішайте впадати у відчай. Найскладніший спосіб – це проводити оцінку заподіяного збитку і вирішувати питання відшкодування шкоди безпосередньо з винуватцем ДТП. Але не всі знають, що вийти із ситуації можна набагато простіше. Справа в тому, що якщо у винуватця ДТП, поліс підроблений, то, отже, його відповідальність на момент ДТП не є застрахованою. Якщо Ваш поліс на момент ДТП був дійсним, то в даній ситуації виникають підстави для проведення регламентної виплати з боку Моторного (транспортного) бюро України. Іншими словами, отримати компенсацію збитку найпростіше буде через звернення в Моторне (транспортне) страхове бюро України. Порядок оцінки збитку і виплати страхового відшкодування не відрізняється від звичайного звернення в страхову компанію.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити