06 Грудня 2017 Новини

Скасування рішення Нацкомфінпослуг про анулювання ліцензії СК «Саламандра-Україна»

Окружний адміністративний суд Києва своїм рішенням від 22 листопада 2017 року визнав протиправним і скасував розпорядження Нацкомфінпослуг про анулювання ліцензії на здійснення страхової діяльності СК «Саламандра-Україна».

Суд повністю задовольнив вимоги позивача СК «Саламандра-Україна». Відповідач в особі Регулятора на засіданні суду не був присутній, доказів на підтвердження своєї позиції не надав.

Третьою особою в судовому процесі залучили Державну регуляторну службу України, яка теж наполягала на визнання протиправним та скасування рішення Нацкомфінпослуг.

Нагадаємо, за результатами позапланової перевірки СК «Саламандра-Україна» 27 квітня Нацкомфінпослуг прийняла розпорядження, яким зобов’язала страховика усунути порушення ліцензійних умов.

Підставою для здійснення перевірки стала постанова слідчого судді Дарницького районного суду Києва в рамках кримінального провадження, яке згодом було закрито за відсутністю в діях страховика складу злочину.

29 червня було прийнято рішення про анулювання ліцензій СК «Саламандра-Україна» на підставі невиконання розпорядження Нацкомфінпослуг.
Надалі страховик оскаржив відповідне рішення ГРС.

В ході судового засідання представник ГРС зазначив, що при прийнятті рішення Нацкомфінпослуг вийшла за межі повноважень і безпідставно і необґрунтовано винесла розпорядження. На думку страховика, регулятор проігнорував вимоги Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності» та застосувала ряд інших законодавчих актів.

Зокрема Нацкомфінуслуг не було відправлено страховику акт за результатами проведеної перевірки, страховик був позбавлений права бути присутнім, давати пояснення і заперечення при розгляді питання про застосування заходів впливу. Також не було отримано погодження ГРС на проведення позапланової перевірки страховика, що є обов’язковою умовою винесення оскаржуваного розпорядження.

З огляду на ці доводи сторін, суд повністю задовольнив вимоги страховика і скасував рішення Нацкомфінпослуг.

Слід зауважити, що в суді розглядається аналогічний позов про визнання незаконним рішення Нацкомфінпослуг про анулювання ліцензії на здійснення страхової діяльності СК «ДІМ Страхування».

Прийняте судове рішення підтверджує необґрунтованість претензій Нацкомфінпослуг. “Регуляторний тиск на бізнес неприпустимо. А подібні спроби дискредитації діяльності страховика завдають шкоди його діловій репутації і повинні бути відшкодовані в законному порядку”, заявили в компанії.

«Проти нашої компанії було відкрито кримінальне провадження, проведено ряд обшуків, компанія незаконно позбавлена ​​ліцензії. При цьому компанія не зупиняла своєї роботи, укладала договори і здійснювала страхові виплати. Політичний тиск і залякування неприйнятні в правовій державі. Про яке залучення іноземних інвестицій і захист інвестора може йти мова, якщо регулятор нехтує законом і знищує стабільно працюючий бізнес? Ми продовжимо відстоювати свої інтереси в суді і не залишимо цей злочин безкарним », – заявив Юрій Явтушенко, акціонер СК« Саламандра-Україна ».

Незважаючи на регуляторний тиск, СК «Саламандра-Україна» не зупиняла здійснення страхової діяльності, зокрема, страхові виплати не припинялися. Так, за результатами 9 місяців «Саламандра-Україна» виплатила 30,1 млн грн., З них 10,6 млн грн. за договорами ОСАГО і увійшла в ТОП-10 СК, які найбільш швидко регулюють страхові події за договорами ОСАГО.

|Форіншурер

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити