21 Квітня 2019 Новини

Одним з основних документів, який встановлює причини пожежі і дозволяє в подальшому реалізувати вимоги, пов’язані з відшкодуванням заподіяної шкоди, є Акт про пожежу.  Форма Акту затверджена Наказом МВС України «Про затвердження форми звітності № 1-ППО (місячна) «Звіт про пожежі та їх наслідки» та форми акту про пожежу» № 503 від 14 червня 2017 року. Акт складається протягом 24 годин після ліквідації наслідків пожежі мінімум в двох примірниках.  Один з примірників вручається власнику пошкодженого пожежею майна.  При складанні акту формується комісія, яка включає представника Державної служби з надзвичайних ситуацій України, представника власника об’єкта, потерпілих, також можлива участь представника страхової компанії.  На даному етапі дуже важливо домогтися встановлення причини пожежі, при цьому вкрай важливо, щоб вона не була сформульована загально, а була чітко пов’язана з діями або бездіяльністю конкретних осіб.  В іншому випадку це дуже ускладнить доведення вини відповідальних за пожежу і подальше пред’явлення їм майнових претензій.

Після встановлення причини пожежі необхідно провести оцінку пошкодженого майна.  Для цього необхідно залучити оцінювача або судового експерта. Експерт або оцінювач проведе огляд пошкодженого майна, витребує залишилися документи, що підтверджують наявність рухомого майна в пошкодженому пожежею приміщенні, дослідить залишки згорілого майна.  Після чого буде складено звіт або висновок експерта про заподіяні матеріальні збитки.

При наявності правильно складеного Акту про пожежу та оцінки заподіяної матеріальної шкоди можна звертатися з позовом до суду.

Тепер про статистику пожеж в Україні.  Наприклад, за січень – березень 2019 року за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій України було зареєстровано 21187 пожеж.  У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість пожеж зросла на 90,3%.  В результаті пожеж загинуло 707 осіб, в тому числі 20 дітей, 433 людини отримали тілесні ушкодження, в тому числі 29 дітей. Матеріальні збитки від пожеж склали 2 мільярди 689 мільйонів 164 тисячі гривень. В середньому, в Україні за вказаний період в день відбувалося 235 пожеж, матеріальні збитки в результаті яких становили 29 мільйонів 880 тисяч гривень.

З огляду на сумну статистику, зростання кількості пожеж на 90,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшення матеріальних збитків на 75,4% (в тому числі прямі збитки на 28,1%) ми б рекомендували розглянути, як засіб захисту свого майна укладання договорів страхування.

На сьогоднішній день мінімальна кількість людей і юридичних осіб укладають такі договори.  Хоча на практиці вартість такого страхування коливається в діапазоні 0,08% – 0,5%.  Так, наприклад, страхування будинку вартістю 4 000 000 гривень обійдеться всього в 2000 – 5000 гривень.  Очевидно, що це не великі витрати, що дозволяють захистити себе в разі пожежі.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити