29 Листопада 2018 Новини

Виконання страховими компаніями своїх зобов’язань на територіях, де оголошено воєнний стан

Відповідно до Указу Президента України № 393 від 26 листопада 2018 року «Про введення воєнного стану в Україні» воєнний стан вводиться в Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонських областях і внутрішніх водах України Азово- Керченської акваторії.

Фактично Указом були обмежені права громадян і юридичних осіб, при цьому абсолютна більшість договорів страхування включають в себе в якості обставин, що виключають виплату страхового відшкодування, введення режиму воєнного стану або початок бойових дій. При наявності такої підстави для відмови у виплаті страхового відшкодування страхова компанія має юридичні підстави припинити виплати.

Однак, 28 листопада 2018 року на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг України було опубліковано інформаційне повідомлення про те, що учасники ринку фінансових послуг зобов’язані в повному обсязі виконувати умови договорів про надання фінансових послуг на всій території України. Фактично це означає, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг України, незважаючи на наявність правових підстав для припинення виплат страхового відшкодування, попередила страхові компанії про можливі санкції у разі невиконання договорів страхування в звичайному режимі.

Виходячи з поточної ситуації можна зробити наступні висновки. По-перше, за відсутності реальних бойових дій жоден із страховиків не ризикне спекулювати ситуацією і припиняти платежі. По-друге, Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України наполягає на обов’язковості виконання договорів страхування в повному обсязі, нікому із страховиків також не потрібні тут проблеми. По-третє, для страхових компаній немає сенсу нести репутаційні ризики через неплатежі в поточній ситуації.

Таким чином, у даний момент, ми не бачимо підстав побоюватися невиконання зобов’язань з боку страхових компаній.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити