11 Травня 2019 Новини

Виплата страхового відшкодування у зв’язку з пошкодженням речей, що знаходяться в автомобілі в момент ДТП

Дуже часто до нас звертаються за допомогою у відшкодуванні збитків, пов’язаних з пошкодженням речей, що знаходяться в автомобілі в момент ДТП. Серед таких речей в ДТП найчастіше пошкоджуються – автокрісла, багажні системи, ноутбуки. При цьому багато хто не розуміє, що компенсувати збитки в зв’язку з пошкодженням зазначених речей також повинна страхова компанія винуватця за договором обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Процедура відшкодування збитків виглядає аналогічно відшкодуванню збитків, пов’язаних з пошкодженням автомобіля. Протягом 10 днів після подання повідомлення про ДТП страховик винуватця повинен направити свого представника для оцінки заподіяного збитку. У випадку з речами розмір заподіяної шкоди також повинен бути визначений оцінювачем або ж узгоджений між страховою компанією і потерпілим. Якщо домовитися про розмір заподіяної шкоди не вдається, то страховик зобов’язаний залучити оцінювача і оцінити збиток в порядку, передбаченому законодавством.

Ще одна проблема, яка може виникнути при вирішенні питання про виплату страхового відшкодування у зв’язку з пошкодженням речей, які знаходилися в автомобілі – це підтвердження права власності на них.  Чинне законодавство не передбачає порядку підтвердження власності на такі речі для виплати страхового відшкодування.  З практики підтвердити право власності можна шляхом надання документів про покупку конкретного виробу, гарантійних талонів, документів по експлуатації.

І ще один момент, відповідно до ст.  32 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страхова компанія не компенсує збитки в разі пошкодження або знищення в ДТП антикварних речей, виробів з коштовних металів, коштовного та напівкоштовного каміння, біжутерії, предметів релігійного культу, картин, рукописів, грошових знаків, цінних паперів, різного роду документів, філателістських, нумізматичних та інших колекцій.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити