14 Березня 2019 Новини

Виплата за договором страхування цивільної відповідальності в зв’язку зі смертю

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у зв’язку зі смертю потерпілого відшкодовується: моральна шкоду, витрати на поховання, відшкодування шкоди на умовах, передбачених ст.  1200 цивільних кодексу України.

Перше питання, яке виникає, хто взагалі може розраховувати на виплату страхового відшкодування.  Потрібно розуміти, що до потерпілих відносяться не тільки водій і пасажири постраждалого автомобіля.  Але також і пасажири, які знаходилися в автомобілі винуватця.  Крім того, на виплату також можуть розраховувати і ті особи, які перебували на утриманні потерпілого

Що стосується моральної шкоди, то страхова компанія компенсує його в межах 12 мінімальних заробітних плат на момент настання страхової події.  Наприклад, на сьогодні, ця сума становить 50076 гривень.  Але потрібно розуміти, що ця сума виплачується в рівних частинах члену подружжя, що залишився в живих, батькам і дітям.

Витрати на поховання компенсуються також в межах фактичних витрат, але не більше 12 мінімальних заробітних плат на момент настання страхової події. Виплата відшкодування проводиться особі, яка взяла на себе зазначені витрати.  В рамках витрат на поховання страхова компанія також зобов’язана сплатити і витрати на зведення надгробного пам’ятника.  Але при цьому страховик не компенсує витрат на поминальний обід.

Відповідно до ст. 1200 Цивільних кодексу України в разі смерті потерпілого право на відшкодування шкоди мають непрацездатні особи, які перебували на його утриманні.  Сума виплати не може бути менше, ніж 36 мінімальних заробітних плат особам, які перебували на утриманні одного загиблого.

Звертаємо увагу, що останнім часом з’явилося багато компаній, які намагаються працювати за договорами доручення або переуступки права вимоги.  Така практика, дійсно, поширена в Європі по подібних справах. Однак ми б наполегливо рекомендували відмовитися від передачі повноважень на отримання страхового відшкодування третім особам, так як неодноразово стикалися з тим, що після отримання всієї суми або частини грошей такі юристи зникали і не розраховувалися з родичами потерпілих. Краще завжди наполягати на тому, щоб виплата страхового відшкодування проводилася на Ваш рахунок, а потім вже Ви оплачували б гонорар юристів.

Крім того, відразу потрібно обговорювати і дії юристів по таких справах. Останнім часом ми стикаємося з тим, що людям обіцяють речі, які реалізувати законним шляхом неможливо.  Людина видає довіреність або підписує договір про надання правової допомоги, а потім з метою збільшення розміру відшкодування його представник фальсифікує документи, які подаються в страхову компанію. З огляду на те, що в даному випадку юрист діє лише як представник клієнта, сам клієнт може постраждати, якщо факти фальсифікації будуть розкриті.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити