22 Листопада 2017 Новини

Впровадження електронного полісу ОСЦПВВНТЗ в Україні

Розпорядження Нацкомфінпослуг, яке вводить в Україні електронний поліс обовязкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів  вступає в силу 07.02.2018р. Стрімкий розвиток суспільних відносин і впровадження сучасних інформаційних технологій зобов’язує Нацкомфінпослуг постійно переглядати нормативно-правові акти, які забезпечують державне регулювання у сфері електронної комерції та електронного цифрового підпису.

Так, 27.09.2017 в Міністерстві юстиції України № 1197/31065 зареєстровано розпорядження Нацкомфінпослуг від 31.08.2017 № 3631 «Про затвердження Змін до Положення про особливості укладання договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі – розпорядження), розроблене з метою впровадження положень Закону України «Про електронну комерцію» на ринку страхування і реалізації першого етапу прийняття низки змін до нормативно-правових актів, спрямованих на впровадження на ринку ОСЦПВВНТЗ сучасних інформаційних технологій – впровадження «електронного поліса».

Розпорядженням встановлено порядок укладення внутрішніх електронних договорів ОСАГО ( «електронний поліс») і введений в Україні модель і принципи надання електронних послуг на страховому ринку. Електронний поліс дозволить підвищити рівень довіри громадян до електронних послуг в страхуванні, забезпечити принципи свободи договору і сфері надання страхових послуг.

Також розпорядженням передбачає додаткові стимули для підвищення конкуренції на ринку страхових послуг, в результаті застосування сучасних IT-технологій, розширює можливості страховиків задовольняти попит споживачів страхових послуг, особливо осіб з обмеженими можливостями, і забезпечить додатковий захист прав споживачів, оскільки висновок внутрішнього електронного договору без реєстрації в єдину централізовану базу даних МТСБУ не представляється можливим.

Важливим фактором запобігання шахрайства на ринку страхування стане забезпечення МТСБУ можливості перевірки страхувальником факту реєстрації пропозиції страховика укласти електронний договір страхування в єдину централізовану базу даних МТСБУ. Завдяки впровадженню електронного поліса ймовірність придбання поліса у шахраїв зводиться до мінімуму, а споживачі страхових послуг отримують додаткові гарантії майбутніх виплат.

Розпорядженням передбачено можливість укладення договорів в паперовій або електронній формі, що враховує потреби споживачів страхових послуг, які не мають технічної можливості укласти внутрішній електронний договір (з огляду на необхідність забезпечення надання страхових послуг на всій території України).

Нацкомфінпослуг спільно з МТСБУ продовжують роботу з нормативного забезпечення укладення електронних договорів ОСЦПВВНТЗ.

Зараз зміни до Положення про єдину централізовану базу даних по ОСАГО знаходяться на узгодженні з державними органами, і завершується робота по розробці форми електронного полісу, що дозволить до кінця 2017 року затвердити його форму.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити