10 Жовтня 2017 Новини

Впровадження системи «Електронний Європротокол» в Україні: плюси і мінуси

З 01 жовтня 2017 року в Моторному (транспортному) страховому бюро України  впроваджена   інформаційна  система «Електронний Європротокол». За допомогою даної системи в українських водіїв з’явилася  можливість оформити  Європротокол не тільки в паперовій, але й в електронній  формі. Відповідно до рішення Президії МТСБУ від 13.07.17р., № 403/2017 «Електронний Європротокол» є повним аналогом Європротоколів, надісланих або пред’явлених страховику у паперовій формі.

Нагадуємо, що Європротокол – це спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками дорожньо-транспортної пригоди на місці аварії, потім надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим.

Бланк Європротоколу видається автовласнику безкоштовно під час укладення договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. У разі втрати або використання бланку Європротоколу, новий бланк видається страховиком безоплатно на підставі письмової заяви. Лицьова сторона бланку Європротоколу за структурою глав ідентична в усіх країнах, де він запроваджений, відрізняється тільки мова, на якій надруковано бланк.

Європротоколом  можна скористатися при умовах, коли:

  • відсутні травмовані (загиблі) люди;
  • транспортні засоби обох учасників ДТП повинні мати діючі поліси внутрішнього страхування;
  • наявна згода водіїв транспортних засобів – учасників ДТП щодо її обставин;
  • у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

Додаткові умови для застосування системи «Електронний Європротокол»:

  • Якщо будь-який ТЗ забезпечений полісом авто цивільної відповідальності іноземного страховика, необхідно використовувати паперовий бланк Європротоколу або викликати поліцію.
  • Водії повинні мати при собі справні мобільні телефони. Хоча б один з учасників ДТП повинен мати з собою пристрій (смартфон, планшет, ноутбук) з фотокамерою та доступом в Інтернет.
  • Ідентифікаційні дані про страхувальника (коди  ІНПП або ЄДРПОУ) та про забезпечений  транспортний засіб (номерний знак, марку та модель) мають бути зазначені в полісі та коректно внесені  в єдину централізовану базу даних  МТСБУ. В протилежному випадку Система не зможе правильно ідентифікувати учасників ДТП.

У разі невиконання хоча б однієї із зазначених умов, виклик відповідного підрозділу Національної поліції для оформлення ДТП є обов’язковим.

Система «Електронний Європротокол» передбачає внесення основних даних, необхідних для оформлення «Європротоколу», учасниками ДТП, їх автоматичне доповнення даними ЦБД МТСБУ та автоматичне інформування обох страховиків учасників ДТП про настання ДТП за участю  забезпечених ними  транспортних засобів. Система має зручний інтерфейс з адаптацією під усі поширені операційні системи, містить важливі підказки та застереження для користувачів.

Виходячи з заповнених обставин ДТП, Система запропонує набір типових схем ДТП, з яких можна обрати ту, яка повністю відповідає обставинам події, а якщо жодна з запропонованих схем не підходить, схему ДТП треба скласти самостійно, сфотографувати її та розмістити фото відповідно до інструкцій Системи.

Європротоколи, заповнені  в електронній формі, практично виключають помилки при їх заповненні і, таким чином, виключають випадки відмови недобросовісних страховиків у відшкодуванні збитків за формальними ознаками наявності помилок, яких важко уникнути при оформленні паперового бланку.

Важливо пам’ятати, що при оформленні Європротоколу страхове відшкодування є додатково лімітованим. Зараз, відповідно до Розпорядження Нацкомфінпослуг від 29.12.2016 №3471, такий ліміт складає 50 000 грн.

  • Незалежно від форми заповнення Європротоколу, учасники дорожньо-транспортної пригоди:
  • мають право залишити місце ДТП;
  • звільняються від обов’язку інформувати відповідний підрозділ Національної поліції України про настання ДТП;
  • звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП;
  • повинні не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. В разі використання системи «Електронний Європротокол» повідомлення страховикам учасників ДТП відправляються автоматично.

Презентація по заповненню «Електронний Європротоколу» 

Демонстрація інтерфейсу системи «Електронний Європротокол» 

 

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити