19 Жовтня 2017 Новини

Як домогтися компенсації збитку за ДТП з вини дорожніх і комунальних служб

З огляду на якість наших доріг, а також стан їх обслуговування дорожніми та комунальними службами багато водіїв стикаються з проблемою відшкодування збитку через неналежний стан дорожнього покриття, бездіяльності зазначених служб. Найбільш типові ситуації з нашої практики, з якими стикаються українські водії – наїзд на люк, водоприймальник зливової каналізації, пошкодження автомобіля через дефекти дорожнього полотна, падіння дерев, бурульок, ожеледь. Також слід зазначити, що в більшості таких випадків, співробітники поліції складають протоколи про вчинення адміністративного правопорушення саме на водіїв. Наприклад, за наїзд на бетонний блок або дерев’яну колоду, кинуті на дорозі, контакт з іншими автомобілями або елементами дорожнього обладнання через втрату контролю над автомобілем при попаданні в яму або на ожеледі. Хоча в більшості випадків такі дії співробітників поліції є неправомірними і можуть бути оскаржені.

Отже, що робити, якщо сталася ДТП з вини дорожніх або комунальних служб. Потрібно проаналізувати ситуацію і спробувати для себе зрозуміти, що стало причиною ДТП. За таким категоріям справ дуже важливо забезпечити доказову базу для подальшого розгляду в суді. Тому потрібно почати з того, що зафіксувати на фото та відео всі дефекти дорожнього покриття, сторонні предмети, що знаходяться на проїжджій частині, які стали причиною ДТП. У таких випадках, бажано запрошувати на місце аварійного комісара, оскільки максимально точна фіксація вимагає певних навичок. Наприклад, має сенс відразу рулеткою заміряти глибину ями, щоб в подальшому доводити невідповідність дорожнього полотна ДСТУ № 3587-97, який містить вимоги до експлуатаційного стану автомобільних доріг.

Надалі після приїзду поліції потрібно наполягати на складанні Акта обстеження ділянки вулично-дорожньої мережі. До Акта повинні додаватися виміри і схема, що містять інформацію про пошкодження дороги, пошкодженнях технічних засобів регулювання дорожнього руху, перешкоди для дорожнього руху, умови та стан дороги, яка загрожує безпеці дорожнього руху, порушення нормативів обладнання місць проведення ремонтних робіт і т.д. Складання даного документа передбачено Інструкцією з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих не в автоматичному режимі, затвердженого Наказом МВС № 1395 від 07 листопада 2015 року. Звертаємо увагу на те, що в даний Акт підписується двома свідками. Іноді бувають випадки, коли співробітники поліції з різних причин відмовляються оформляти даний документ. В такому випадку має сенс звернутися по телефону «102» і повідомити про це. В крайньому випадку Акт обстеження ділянки вулично-дорожньої мережі можна скласти самостійно і попросити підписати його двох свідків. Якщо до цього дійде, то краще довірити це питання фахівцям, так як робота з даним документом вимагає певних навичок. Якщо співробітники поліції прийняли рішення про складання Акту, то має сенс звернутися до них з проханням запросити відповідальну особа з дорожньої або комунальної служби для участі в складанні Акта. У разі відмови, відобразити це в своїх письмових поясненнях, які будуть даватися співробітникам поліції. До приїзду представника дорожньої або комунальною службою у Вас повинно бути зафіксовано на фото та відео всі пошкодження дорожнього покриття чи інші фактори, що стали причиною ДТП. Після закінчення оформлення ДТП має сенс вручити поліцейським на місці заяву про притягнення до адміністративної відповідальності відповідальної особи дорожньої або комунальної служби по ст. 140 КУпАП. Додатково таку заяву можна подати на наступний день в органи поліції. Якщо співробітники поліції відмовляються прийняти його на місці, то це також необхідно відобразити в своєму поясненні. У разі складання протоколу про адміністративне правопорушення відносно Вас потрібно обов’язково написати, про те, що Ви не згодні.

Після цього, необхідно готуватися до розгляду справи про адміністративне правопорушення в суді. На цьому етапі необхідно оцінити  докази і в разі необхідності отримати додаткові – наприклад замовити автотехнічне дослідження. При правильній побудові захисту суд закриє справу щодо Вас за відсутністю складу адміністративного правопорушення. Це стане відправною точкою для подальшого вирішення питання про компенсацію збитку. На даному етапі необхідно відправити запити до органів виконавчої влади, а також органи місцевого самоврядування (в залежності від ситуації) з метою визначення відповідальних за утримання цієї ділянки дороги. Також необхідно провести оцінку матеріального збитку, заподіяного автомобілю.

Після отримання інформації про відповідальних за утримання ділянки дороги, необхідно готувати позовну заяву і звертатися до суду.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити