26 Жовтня 2017 Новини

Як відшкодувати витрати на юристів в страхових спорах за рахунок страхової компанії

У разі спору зі страховою компанією дуже часто виникає необхідність звернутися за кваліфікованою допомогою до юриста. Робота юристів по Вашій справі спричинить певні витрати, частина з яких, при правильному підході, можна компенсувати за рахунок відповідача – страхової компанії.

Проведення компенсації здійснюється на підставі Закону України «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу в цивільних та адміністративних справах». Розмір компенсації витрат на правову допомогу не може перевищувати 40% прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня календарного року, за годину роботи особи, яка надавала правову допомогу. Наприклад, на 1 січня 2017 року прожитковий мінімум був встановлений на рівні 1544 гривні. Відповідно компенсація витрат на правову допомогу у 2017 році не може перевищувати 617,6 гривні за одну годину роботи у справі.

Компенсація витрат на надання правової допомоги може бути проведена не тільки в зв’язку з роботою адвоката у справі. Чинне законодавство також передбачає компенсацію витрат на надання правової допомоги також і іншим фахівцем у галузі права. Таким фахівцем може бути особа, яка має юридичну освіту. Підтвердити кваліфікацію фахівця в галузі права в даному випадку можна, надавши копію диплома про отримання юридичної освіти.

Відповідно до Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 «Про застосування судами законодавства про судові витрати в цивільних справах» не має значення для вирішення питання компенсації витрат на правову допомогу на якій підставі адвокат або фахівець в області права надавали правову допомогу – на підставі довіреності або договору.

Передбачається компенсація наступної правової допомоги – участь в судових засіданнях, вчинення окремих процесуальних дій за межами судових засідань, а також ознайомлення з матеріалами справи.

Що стосується розрахунку витрат на компенсацію участі в судових засіданнях, то їх розрахунок проводиться на підставі хронометражу таких засідань, відображених у відповідному журналі судового засідання. Окремі процесуальні дії включають в себе – складання позовної заяви, надання консультацій, переклад, копіювання документів і т.д.

Обов’язковими умовами компенсації витрат на надання правової допомоги є наявність документів, що підтверджують такі витрати. Це може бути чек, платіжне доручення або інший інший документ, що підтверджує фактичне перерахування грошей за послуги юриста. Одного договору про надання юридичних послуг буде недостатньо. Крім цього, суд не задовольнить позов за відсутності розрахунку витрат на правову допомогу, із зазначенням кількості витрачених годин, вартості кожної позиції із загального обсягу наданих послуг, а також загальної вартості витрат на надання правової допомоги у справі.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити