12 Травня 2020 Новини

Юридичні особи не зможуть оскаржити дії страхових компаній в Нацкомфінпослуг

Деякий час тому зіткнулися з новою практикою Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг. Тепер Комісія не розглядає по суті скарги юридичних осіб на дії страхових компаній, а лише приймає їх до уваги. Фактично на сьогодні інструмент досудової захисту в страхових правовідносинах для юридичних осіб втрачено. Всі суперечки будуть вирішуватися в судовому порядку, що істотно збільшує термін вирішення проблеми і ускладнює її.

Позиція Нацкомфінпослуг наступна, відповідно до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» споживач фінансової послуги – фізична особа, яка отримує або має намір отримати фінансову послугу для задоволення особистих потреб, не пов’язаних з підприємницькою, незалежною професійною діяльністю.

У той же час відповідно до п/п. 5 п. 3 Указу Президента України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг» до одного з основних завдань Нацкомфінпослуг належить захист прав споживачів фінансових послуг шляхом застосування у межах своїх повноважень заходів впливу з метою запобігання і припинення порушень законодавства на ринку фінансових послуг.

Таким чином юридичні особи виключені з поняття споживача фінансової послуги, що виключає можливість застосування з боку Нацкомфінпослуг заходів впливу щодо страхових компаній, які необґрунтовано відмовляють у виплатах або штучно занижують розмір відшкодування юридичним особам.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити