24 Грудня 2017 Новини

З 10 червня 2018 року в Україні вводиться страхування цивільно-правової відповідальності керівників багатоквартирними будинками

Саме 10 червня 2018 року вступає в дію новий Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Крім всіх інших новацій даний нормативно-правовий акт запроваджує обов’язок організації, що управляє багатоквартирним будинком, укласти договір відповідальності. Так, відповідно до ч. 4. ст. 18 зазначеного Закону в разі, якщо договором про надання послуг з управління передбачено обов’язок управителя укласти договір своєї відповідальності за шкоду, заподіяну спільному майну, правам і законним інтересам співвласників багатоквартирного будинку через невиконання або неналежного виконання своїх обов’язків, то він зобов’язаний укласти такий договір протягом місяця після укладення договору про управління багатоквартирним будинком на термін дії договору про управління.

Про проблему відшкодування шкоди з нашої практики. В даний час питання відповідальності компаній, керуючих багатоквартирними будинками, не врегульовано. Особливо гостро це проблема стоїть для зношеного житлового фонду, де будинки традиційно знаходяться в управлінні житлово-експлуатаційних установ. До нас в компанію кілька разів на місяць звертаються люди, яким було завдано збитків в результаті неналежного виконання житлово-експлуатаційною організацією своїх обов’язків. Наприклад, останній раз до нас звернувся чоловік, який застрахував своє майно в одній їх страхових компаній. Його квартиру затопило через те, що в будинку була частково забита каналізаційна система. У керуючу організацію протягом чотирьох місяців подавалися заявки про проведення ремонту, однак реакції не було. При виконанні часткових робіт з очищення в одній з квартир стався витік в результаті чого вона була затоплена стічними водами. Страховик, пославшись на незадовільний стан системи каналізації, відмовив у виплаті. Ознайомившись з матеріалами розслідування страхової компанії, ми зрозуміли, що оскаржувати їх безглуздо. Питання в кожному такому випадку вирішується абсолютно індивідуально. В даному випадку, керівник житлово-експлуатаційної організації, що управляє даними будинком, пішов на те, щоб узгодити розмір заподіяної мешканцям шкоди і зарахувати його в оплату комунальних платежів. Але це, скоріше, виняток, ніж правило. У більшості випадків люди проводять ремонт за власні гроші або роками судяться з керуючими компаніями. Багатьом здається, що це проблема, яка не повинна їх хвилювати. Але, одного разу, до нас звернулися мешканці цілого під’їзду, де в результаті неналежного виконання обов’язків з боку керуючої компанії були затоплені близько 40% квартир в під’їзді, включаючи місця загального користування. Тому, на наш погляд, це питання, яке все ж заслуговує на увагу мешканців, якщо вони не хочуть потім роками змагатися зі своїми керуючими компаніями.

У чому підступ. Як завжди, у нас в країні ввели обов’язок щось страхувати, але ніяких вимог до подібних договорів (страхова сума, ліміт відповідальності на одного потерпілого, перелік страхових випадків, франшиза і т.д.) цей закон не передбачає. Тому, благі наміри можуть перетворитися в ніщо, якщо керуюча компанія формально підійде до висновку такого договору. Тобто, наприклад, можна купити договір страхування відповідальності на один мільйон гривень з субліміти в тисячу гривень на одну страхову подію і франшизою в п’ятсот гривень. Це означає, що тариф візьмуть від мільйона, рознесуть його на всіх мешканців, а в разі настання страхової події виплата складе не більше 500 гривень на одну подію (субліміт мінус франшиза за договором). Такий підхід нікому з мешканців не потрібен. Тому, договір страхування бажано обговорювати, розглядати проект договору, можливо з мешканців знайдуться страховики і юристи, здатні розібратися в питанні. Якщо ж ні, то краще звернутися до фахівців. Але потрібно вийти на те, щоб такий договір міг в разі настання страхової події в повній мірі покрити вартість відновлювального ремонту житла постраждалих, а також місць загального користування в будинку.

Чому це вигідно і цим варто займатися. Наприклад, договір з лімітом відповідальності в мільйон гривень, без обмежень на подію, буде коштувати близько 20000 – 50000 гривень на рік. Якщо розділити це на всі квартири в будинку, то одноразовий платіж складе 70 – 200 гривень. Відповідно, це абсолютно невеликі гроші за те, щоб спростити отримання збитків у разі заподіяння шкоди з вини керуючої компанії і не витрачати час і сили на спір з житлово-експлуатаційною організацією. Скептики відзначать, що потрібно буде сперечатися зі страховою компанією замість керуючої. Це правильно, але при правильному підході до укладення договору страхування отримання відшкодування від страхової компанії може бути набагато простіше, ніж від керуючої.

Поділитись:

Читайте також

Залиште свій номер

Ми перетелефонуємо Вам протягом робочого дня

Невірний формат
Невірний формат
Відправити